Har du funderingar
kring detta med pelletskvalitet?
Här gör
vi ett försök att klarlägga lite. Det här
med kvalitet är kanske inte så svårt i alla
fall?
Först och
främst ska du fråga efter en analysrapport från
ett ackrediterat laboratorium.
Alltså: Det viktiga är
asksmälttemperatur, askhalt, volymvikt. Energiinnehållet
är vad det är, det går inte att trolla. Många
tillverkare, för att inte säga de allra flesta trycker
dessa värden på påsarna. Då anger man
"större än" eller "mindre än"
värden. Givetvis för enkelhetens skull. Variationer
mellan olika fabriker i samma koncern samt olika kvaliteter
på råvara över året detta.
Det enklaste är ofta det
bästa. Alltså: Titta på pelletsen. Läs
analysrapporten med förnuft. Köp som mest 1 pall pellets
av en ny sort första gången och testa. Är den
smulig när du häller den i förrådet? Har
pelletsen någorlunda samma storlek? Blir det mer eller
mindre slagg i brännaren efter en rimlig testperiod?
Slutligen måste hänsyn
tas till hur väl din anläggning dvs brännare+panna+skorsten(draget)
är injusterat. OM anläggningen fungerade hyfsat med
din gamla pellets och nu sämre med den nya betyder inte
att anläggningen är rätt justerad från
början. En anläggning SKA justeras in efter installation.
ÄR det en väsentlig skillnad mellan din gamla och
din nya pellets rekommenderar vi en injustering med hjälp
av rökgasmätare.
Naturligtvis är brännare
olika "känsliga" för dålig pellets.
Men vill man verkligen handskas med fler kilo pellets än
nödvändigt? Vill du ha en brännare där slaggning
är ett mindre problem, och är konstruerad för
att hantera olika kvaliteter på pellets är Janfires
NH-brännare den du ska välja. Du bör däremot
undvika en pellets tillverkad av torkad sågspån
(se ovan).
Vi gör det ännu enklare:
Köp vit och hård
pellets från en tillverkare som endast har torr kutterspån
från närliggande träindustrier som råvara.
mvh
Bill & Christian & Per